Maria Montessori
Maria Montessori: de grondlegger van het montessorionderwijs zoals we het nu kennen. Op 13 augustus 1870 werd zij geboren Chiaravalle, een plaatsje in de Italiaanse provincie Ancona. Ze studeerde medicijnen en promoveerde in 1896 als eerste vrouwelijke arts in Italië. In haar werk als medisch assistente op een kinderafdeling van een psychiatrische universiteitskliniek kwam Maria Montessori op ideeën om kinderen meer uit te dagen en beter te stimuleren. Ze ontwikkelde daarom haar eigen onderwijsmethode.
Een arts met een missie
Maria Montessori was ervan overtuigd dat de kinderen uit de kliniek meer gebaat waren bij pedagogische- dan bij medische zorg. Ze ontwikkelde haar eigen methode met het – inmiddels wereldberoemde – motto: ‘Help mij het zelf te doen.’
De methode was een groot succes en werd later door Maria Montessori zelf ook toegepast in het reguliere onderwijs. In een van de armste wijken van Rome opende ze haar Casa dei Bambini: Huis der Kinderen. Hier deed ze onderzoek en ontwikkelde ze op basis van haar ervaringen haar eigen onderwijsmethode, mét de speciale montessorimaterialen.
Een wereldwijd begrip
De vrijheid, zelfdiscipline en werklust – evenals de indrukwekkende prestaties van de kinderen – wekten belangstelling bij vele opvoeders. Vanaf 1909 verspreidde haar gedachtegoed wereldwijd en nam het aantal montessorischolen enorm toe. De eerste montessorischool van Nederland werd in 1915 geopend in Den Haag.
"Wij moeten met al onze kennis, inzicht en vernuft het kind tegemoet treden om het te inspireren tot een houding van nieuwsgierigheid en betrokkenheid. Dat te organiseren is de wezenlijke opdracht van de school." – Maria Montessori
Wilt u meer weten over Maria Montessori? Op de website van de Nederlandse Montessori Vereniging leest u meer over wie Maria Montessori was, hoe haar gedachtegoed tot stand is gekomen en hoe haar methode wereldwijd is verspreid.