Lieve kinderen, het was mij een waar genoegen

29-06-2017

Lieve kinderen, ouders en collegae,

Mijn naam is Cees Clement en ik begon mijn carrière 43 jaar geleden op de Zijderveltschool in Arnhem-Zuid. Het was een geweldig leuk jaar, had de 6e klas (toen), maar na een avondje stappen op vrijdag, een babbeltje met een AMS-leerkracht, een praatje, een bezoekje van het bestuur, werd ik op dinsdagavond (binnen 5 dagen!) tot leerkracht benoemd. Nu, 42 jaar later op één school, kijk ik met veel plezier terug op deze carrière.

In 1975 begonnen we met 9 leerkrachten, het was gezellig, rustig, en een uurtje vergaderen per week was meer dan genoeg. Maar natuurlijk hebben we met zijn allen een enorme ontwikkeling meegemaakt:

• van roken in de klas, lange haren, spijkerpakken, veel leuke dingen doen, veel lachen, veel plezier maken, het kon niet op en dat in een tempo waar een schildpad voor een wedstrijd zich zou inschrijven.
  • En het Montessori-onderwijs was ook echt Montessoriaans!
  • Veel gebruik van materialen, af en toe een toets en veel rust...
  • En toch bleven wij hofleverancier van het Stedelijk Gymnasium.

Maar goed, de tijden zijn veranderd.

In deze tijd was ik ook erg bezig met muziek. Ik maakte een aantal musicals, in het begin met ongeveer 30 leerlingen en een opvoering tussen de schuifdeuren van 2 lokalen. Maar daar bleef het dus niet bij. Het enthousiasme bij de kinderen en het aantal werd zo groot dat we moesten uitwijken naar andere locaties.

Het toenmalige bestuur zat er warmpjes bij en we gingen naar de Pinkenberg in Velp waar we de musical De Boerenbruiloft van Pieter Breughel opvoerden. Het schilderij had ik in muziek omgezet. En het kon natuurlijk niet uitblijven: de volgende jaren we gingen naar de schouwburg en Musis Sacrum. Er kwam veel bij kijken en zonder de hulp van vele ouders en mazzeltjes zou dit ook niet gelukt zijn. Mijn dank is nog steeds groot voor de toenmalige besturen.

Oh ja, nog een hobby van me: voorlezen en bij voorkeur uit de boekjes van Wipneus en Pim waaruit ik sinds mijn kleuterjaren al las. Het waren simpele boekjes waarin een aantal leuke personages in voorkwamen en waar ik voor ieder een aparte stem bedacht. Tot op de dag van vandaag wordt er nog in gelezen

Maar goed, terug naar het onderwijs, het leerproces. Ik heb verschillende bouwen gehad en iedere bouw heeft zijn eigen charme. Nu zijn we beland in het digitale tijdperk en dat is goed. De werkdruk is enorm toegenomen en er komt enorm veel op je af; dat is jammer, maar als je gedreven bent, lukt het allemaal.

Nogmaals, ik heb vele ontwikkelingen meegemaakt en zou het niet graag gemist hebben. 43 jaar in het onderwijs is lang, maar wel heel leuk: ik kwam er tenminste niet vanaf. Nu, na 42 jaar Montessori-onderwijs, waar ik mijn vrouw heb leren kennen waarmee ik nog steeds samen ben, 2 dochters en 5 kleinkinderen, gaan we genieten.

En zoals ik begonnen ben in 1976 met een musical, eindig ik ook met het toneelstuk DE GELAARSDE KAT met de voortreffelijke steun van Lieke Schouten (decor), Ingeborg van Duin en Carolien Haarhuis (organisatie).

Allemaal enorm bedankt, het was mij een waar genoegen !

Cees Clement AMS 1975-2017